Leveringstid 3-7 dager | Fri frakt over 600 kr
 En  No  Sv 
Handlekurv 0

Cuba

Vi var forelsket i Cuba allerede før vi reiste ned. Når vi kom hjem igjen var vi praktisk talt gifte! Vår reise endte så altfor tidlig, to uker bare fløy avsted. Vi startet det hele i Varadero før turen gikk videre i taxi til den fargerike UNESCO byen Trinidad. Deretter bar turen til vakre Havanna før vi dro tilbake til Varadero og spanderte de siste dagene av vår reise der.

 

Pia tar bilde av noen lokale vi pratat med i Trinidad.

Vi hadde som alltid lest oss godt opp innenfor reisen, likevel var ingen av oss forberedt på det som ventet. Mange kjenner sikkert til Cubas historie og blokaden som USA innførte i 1959. Cuba stoppet opp det året og har blitt stående på stedet hvil siden. For oss som turister og fotografer var landet en magisk plass å besøke. 

 

Trinidad En amerikansk bil som kjører gjennom Trinidads gater en vakker kveld.

Varadero forstod vi var en velutviklet turistplass, der ville vi ikke bruke mye tid. Etter å ha vært en dag på hotellet med stranden som nærmeste nabo, overrasket Cuba til og med der. Vi elsket det! Den turistfrie hvite sandstranden og det krystallklare havet trollbandt oss!

 

VaraderoVårt hotell i Varadero.  

Fra Varadero dro vi med en lokal taxi til Trinidad. En tur som skulle ta 4 timer. Etter å ha fått en innføring i hele Cubas historie synes vår taxisjåfør at det var på tide med en kaffepause hjemme hos hans familie. Vi fikk hilse på kone, barn og svigerbarn, en trivelig pause etter flere timer i en trang liten lada. Det tok mye lengre tid enn forventet kan man si:)

 

Kona til vår taxisjåfør som bad oss inn på kaffe og prat med resten av familien.

Fargerike Trinidad. ble raskt en favoritt destinasjon til sammenligning med tidligere reiser. En pittoresk liten by med fargeglade hus og enda gladere mennesker. En liten sykkeltur utenfor byen ligger Ancon beach. Et paradis med usedvanlig lite folk.

Ancon Beach, et paradis!


Ancon Beach, Cuba, TrinidadPå vei til Ancon Beach. Blir ikke  mer perfekt postkort enn dette bildet.

 Denne fantastiske dama pratet vi med flere ganger under vårt opphold i Trinidad.

Havanna,du fantastisk flotte by! Bygningene fra storhetstiden da USA influerte byen er beviset på en tid som er forbi. Det er likevel enkelt å se at cubanerne er glade i landet sitt. Da de har gjort sitt beste på å bevare det amerikanerne bygde opp. Utallige amerikanske biler i alle mulige farger kruser fortsatt langs malecón og skaper kontraster mot de grå fasadene.

 

MalecónEn gutt som fisker på Malecón.

Kjenner dere igjen mannen på bildet? En av våre populære posters, Cigarro Cubano

Om det er ønskelig å komme bort fra det yrende folkelivet er det mulig å søke tilflukt på Havana Libre, ett av Havannas kanskje mest kjente hoteller som også er kjent som det tidligere Hilton. Her kan man betale en liten slant, som man må bruke opp i å kjøpe mat og drikke, kose seg i en bortgjemt oase med rooftop basseng. En deilig mulighet etter flere timer vandring rundt i Havanna.


Cuba topp 5

 

1:Snakk språket!
Cubanerne er ikke alltid like flinke i engelsk. Heldigvis prater Pia flytende spansk, noe som gjorde at vi kom i god kontakt med de lokale. Cubanerne er utrolig gjestfrie, så vi er overbeviste om at man kan komme langt med bare engelsk om man våger ta kontakt.

 

2: Tørre å gå seg bort
Vi digger å gå oss vill på våre reiser. Dette er selvfølgelig ikke anbefalt overalt, men på Cuba er man trygg. I Trinidad vandret vi rundt i noe vi kan kalle for slumområder. Dette resulterte i at vi ble invitert inn til en gjeng hvor vi skålet med skitne glass overfylte med rom, og danset salsa med noen godt bedugga lokale. Vi ble også invitert til kaffe hos noen lokale bodybuilders. Å gå seg vil førte iallefall til at vi fikk oppleve Cuba på en litt annerledes måte.

3: Gjør som de lokale
En av våre mål med vår reise til Cuba, var å få sitte på med en av de gamle amerikanerene. Det vi lærte var at Havanna har et fantastisk taxisystem. En bil kjører i samme gate opp og ned, dette gjelder hovedgata. Det eneste man trenger å gjøre er å stå i veikanten og vinke inn første og beste bil. Deretter betaler man 1 CUC og sier hvor på gaten man ønsker å hoppe av. En perfekt måte å komme i kontakt med de lokale.

4: Rom og sigarer
Cuba har verdens beste sigarer, og det er de stolte av! Man må ikke glemme å navne deres fantastiske rom. Ett tips! Ikke drikk rom på tom mage. Det finnes mange turer man kan ta til f.eks Viñales hvor man kan se hvordan sigarer lages og rom brygges. Sigarer som selges på gata er ikke av den beste kvalitetet, men gjennom å handle med de lokale kommer man lett i kontakt med de, i tillegg til at man som oftes støtter en god sak.

5: Do your homework!
Cuba har stått stille siden slutten av 50-tallet. Det kan by på en rekke utfordringer. Ta internett som et eksempel. Det finnes rett og slett ikke, tenk at det ikke eksisterer og din reise blir enklere. Lonely planet er fantastisk, pass på at du har den siste utgaven og du har masse tips gjennom hele din reise. 

Kl 13 betyr ikke akkurat punklig kl 13. Å forsøke å gjøre en avtale med de lokale kan oppfattes som et strev. Det er en del av deres sjarm, men blir likevel frustrerende når man har et tight tidsskjema. Ha derfor godt med tid og beregn alltid litt ekstra tid.

Mat kan være en mangelvare, alt avhengig av hvor man befinner seg. Vi ble bedt på mat av de lokale flere ganger. Da var det kun pasta med tomatsaus på menyen. Kjøtt var noe flere restauranter ikke hadde hatt på menyen på flere uker og godt utvalg i drikkevarer var det knapt med. Ikke bli overrasket om halve menyen faktisk ikke finnes. Cuba er ingen vanlig charter destinasjon, og alle som drar dit bør vite at man ikke drar dit for den kullinasiske matopplevelsen. Cuba er fantastisk, menneskene er hyggelige og landet gir deg et nytt syn på livet. Det gjorde det i allefall for oss!

Bonustips 1:
Bo med de lokale. Når du leter etter et sted å bo anbefaler vi sterkt casa particular. Det er privatpersoner som leier ut rom, ofte tilknyttet til eget bad. Vi bodde slik på hele reisen utenom i Varadero. Igjen, du kommer i konakt med de lokale og du får informasjon som du aldri ville ha fått noen annet sted. Vi hjalp en advokat med engelsklekser, til gjengjeld fikk vi masse tips på ting å oppleve i Havanna.

Bonustips 2:
Sykkelprosjektet. Vi fikk tips innen vi reiste om å ta kontakt med Jan Olsen som driver prosjektet "sykler til Cuba". Prosjektet går ut på å samle inn sykler fra Sør-Norge og sende syklene ned til Cuba hvor de deles ut til befolkningen. Når vi var der, var det ca. 10 000 norske sykler på Cuba. Vi var så heldige som fikk møte de lokale som jobbet der. De viste oss rundt og vi fikk se hvordan midler fra Norge var med å bidra til å øke livskvaliteten til cubanerne. Vi ble tatt med hjem til en familie som hadde fått bydg hus sponset av prosjektet. Vi besøkte også en skole som ble sponset av prosjektet. Vi hadde med oss en koffert med klær som ble delt ut til de mest trengende barna. I tillegg fikk vi møte alle elevene. Vi måtte inn i hvert klasserom og si hei. Pia fikk snakke foran flere av klassene og fortelle de om Norge og Skandinavia. En minnerik opplevelse som kommer til å være med oss resten av livet.

Dere kan se alle våre posters fra Cuba her